București, 2 noiembrie 2021: Economia românească dă dovadă de reziliență, în ciuda dificultăților provocate de criza sanitară. Astfel, Topul Național al Firmelor 2021, realizat de Camera e Comerț și Industrie a României, confirmă faptul că ponderea profitului din cifra de afaceri s-a menținut constantă, profitul din exploatare reprezentând 8% din cifra totală de afaceri la companiile analizate în cercetare.

În 2021, un număr de 12.393 de  firme au fost incluse în primele 10 poziții. Cifra de afaceri cumulată a companiilor clasate pe primele zece locuri este de 178,18 miliarde de euro, iar profitul din exploatare al companiilor a însumat 15,08 miliarde euro.

În ceea ce privește numărul total de salariați al companiilor clasate pe primele 10 poziții, acesta a fost de 1.279.119.

Așadar, în ciuda provocărilor majore ale anului 2020, economia nu numai că nu s-a oprit, ci a și făcut dovada rezilienței, dovadă că oamenii de afaceri au găsit soluțiile necesare pentru a se adapta la noua realitate. Provocările rămân însă majore pentru companiile românești. Criza forței de muncă și nivelul ridicat al birocrației sunt frâne care limitează creșterea economică. Stabilitatea instituțională și un dialog consistent cu autoritățile centrale și locale sunt condiții esențiale pentru menținerea stabilității economice a României.

TNF 2021, clasament realizat în exclusivitate de către CCIR, are la bază următorii indicatori economici: cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficiența utilizării resurselor umane și eficiența utilizării capitalului angajat.

 

La realizarea clasamentului TNF 2021 au fost analizate 768.372 de bilanțuri financiar-contabile ale companiilor active în România, ceea ce reprezintă o creștere cu peste 5% față de anul precedent. Dintre acestea, 250.925 de bilanțuri au intrat în competiția pentru primele 10 poziții în clasamentul național, în conformitate cu metodologia de realizare a topurilor de firme implementată de Camerele de Comerț în toate județele țării.

 

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) realizează, începând din 1994, Topul Național al Firmelor (TNF), fiind singura organizație abilitată printr-o lege organică să stabilească o astfel de ierarhie la nivelul întregii țări.

 

Background

Ediția a XXVIII-a, din 2021, a TNF a clasat pe primele 10 locuri la nivel național 12.393 companii – operatori economici din diferite sectoare de activitate: 4.394 din industrie, 3.441 din servicii, 2.613 din comerț, 271 din turism, 465 din cercetare-dezvoltare și high-tech, 614 din agricultură, silvicultură și pescuit și 595 din construcții.