Pentru mine este onoare să fiu astăzi în fața dumneavoastră, și îmi aduc aminte că, până în 2012 eram de partea cealaltă a mesei, ca antreprenor. Cu foarte mulți din sală, mă știu din astfel de vremuri și mă gândeam la cei 160 de ani împliniâi de CCIR că suntem încă tineri, suntem încă dinamici, suntem încă în putere și într-adevăr, companiile românești cresc, antreprenorul român s-a maturizat, am început să ieșim din ce în ce mai mult în afara granițelor țării, să ne internaționalizăm, să devenim o prezență pe piețele regionale.

Sunt importante pentru că, ce să vedeți, sunt mai mulți angajați la companiile mici și mijlocii decât la marile companii. Ca sigur, asta este doar o realitate a structurii economiei românești și în general se vorbește foarte mult despre programe, despre proiecte, despre parteneriatul public-privat real dintre Guvern și mediul de afaceri, despre ceea ce poate să facă Guvernul pentru mediul de afaceri și probabil că ăsta este un reflex al oricărui politician schimb. Eu vreau să vă vorbesc despre faptul că aceste programe sunt doar instrumente de a atinge obiectivele, din viziune, din strategie și întrebam, Domnule președinte, ce ar putea să fie spectaculos, ce ar putea să se întâmple, ce ar putea să se schimbe în România? De ce va crește economia românească? Pentru că reindustrializare a vi. Viziunea Guvernului Marcel Ciolacu vine dintr-o dintr-un lucru care s-a schimbat. Cred că de poate este singura dată sau puține redăți când în istoria noastră geografia nu este prietenă.

Nu mai suntem o țară la limita Uniunii Europene, suntem o țară în centru, suntem o țară în prima linie a noilor dezvoltării. România are o șansă unică și unicitatea este dată de reindustrializare. Pentru că această reindustrializare înseamnă, pe de o parte, energie mai ieftină. Până în 2030 toată energia din România va fi verde, începând cu hidro, continuând apoi cu energia produsă din gazul din Marea Neagră pe care vom începe să-l extragem cu 2026, energie produsă din surse nucleare și energie verde regenerabilă. România va avea energie ieftină.

Eu cred că într-adevăr, România se poate dezvolta și că nu va fi nevoie ca anul viitor să crească taxele și probabil că asta trebuia să fie prima propoziție cu care să încep, dar eu cred că e mai bine să fie o concluzie decât un început. Da, anul viitor nu vor crește taxele. Vă mulțumesc, seară bună să faceți cât mai mult profit.