Domnule Consilier Prezidențial Cosmin Marinescu,
Domnule Consilier Prezidențial General Ion Oprișor,
Domnule Premier Victor Ponta,
Domnule Secretar de stat Raed Arafat,
Doamnelor și domnilor,
Este o bucurie să vă avem astăzi alături de noi la cea de-a 30 ediție a Topului Național al Firmelor. După cum știți, și am tot amintit acest lucru în ultimii ani, suntem singura entitate care este abilitată printr-o lege organică să organizeze acest top. Mulți consideră acest eveniment ca fiind o simplă gală, dar în spate este o muncă asiduă, care a început în luna august, perioadă în care am ridicat bilanțurile de la organele fiscale. După cum știți pentru anul fiscal 2022, termenul limită era 31 mai, dar am considerat, în special pentru că sunt firme importante care aveau audituri, că momentul cel mai potrivit ar fi luna august să luam în calcul aceste situații financiare. Pentru a stabili ierarhia topului, folosim un soft unic la nivel național care ține cont de cifra de afaceri netă, de profitul din exploatare, de rata profitului de exploatare, de eficiența exploatării capitalului uman și nu în ultimul rând eficiența capitalului angajat. În final, ținând cont de toți acești parametri, ajungem în această fază a galei, când putem premia campionii din economie.
Economia românească în 2022 a înregistrat salturi spectaculoase, reflectate în cifre. Nu este o retorică simplă, așa că dați-mi voie să dezvolt. Din cifrele pe care le-am revizuit, care ne-au parvenit de la organele fiscale, comparând perioadele similare 2021 cu 2022, am văzut că sunt 44 de mii de companii în plus care au depus bilanțul la organele fiscale, prin urmare, am avut 846.459 de firme anul acesta. Dar ceea ce este mai important, mai spectaculos este că cifra de afaceri a crescut de la 392 miliarde de euro, la 494 miliarde de Euro. Așadar, este o creștere semnificativă. Aș vrea, de asemenea, să amintesc și de profitul brut care a crescut de la 41,5, la 54,6 miliarde de euro.
Cred că sunt niște creșteri semnificative. Ne dorim să o ținem în acest ritm de creștere dar să fim lăsați în pace. Spun acest lucru pentru că și în cazul în care am tripla cifra de afaceri sau profitul, nu cred că vom putea satisface apetitul de consum al statului român, al aparatului administrativ, în mod special. Consider că prin aceste cifre, noi dovedim că ne-am făcut datoria cu prisosință față de bugetul statului și câteodată nu înțelegem de ce să fim pedepsiți.
Camera de Comerț și Industrie a României nu reprezintă cele 360 mii de firme care nu depun bilanțul fiscal, deși figurează active și în funcțiune la Ministerul Justiției. Îmi aduc aminte că acum 9 ani, erau 140 mii de astfel de firme. Însă pentru că acest fenomen nu a fost monitorizat, s-a ajuns la cifra de 360 mii de firme aflate în această situație. Nu o să-i sprijinim niciodată pe cei 796 mii de fermieri pe care îi are România, însă cu siguranță îi vom sprijini pe cei 26.200 dintre fermierii care depun bilanțul la organele fiscale.
Ca să fie foarte clar, înțelegem nevoile statului, înțelegem cu ce se confruntă bugetul național, iar noi, ne facem mea culpa când este cazul. Întotdeauna ținem cont de distinșii agenți economici care reprezintă electoratul nostru al tuturor Camerelor de Comerț, mă refer firește doar la cei care au depus bilanțul și care au dovedit prin cifre reale că își fac datoria față de bugetul național. Țin să subliniez faptul că aceste cifre nu sunt ale Camere de Comerț și Industrie a României, le puteți găsi la ANAF, de unde le-am luat și noi.
Sper că în viitorul apropiat, statul se va reseta. Noi cei prezenți, și poate cei care din diverse motive nu au putut participa la acest eveniment, nu mai putem suporta ambițiile unui primar care ține cu tot dinadinsul să aibă sală de sport, școală, grădiniță fără să existe copii în localitate. Acest tip de cheltuieli, trebuie să se termine. Nu mai putem ține consilieri județeni care vin jumătate de oră la ședință și pleacă cu o indemnizație mai mare decât salariul profesorului pe care l-am văzut în Piața Victoriei. În plus, Municipiul București este suprasolicitat cu șapte primării. O singură primărie este suficientă. Este o risipă care impune o reorganizare administrativă, pentru care țin să le mulțumesc organizațiilor patronale de ramură care au semnat alături de noi această petiție. Cred că este unica soluție! Nu mai putem funcționa în paradigma din anul 1968.
Revin la Gala Topul Național al Firmelor, vreau să vă felicit încă o dată pentru performanțele pe care le-ați înregistrat. Vreau să încercăm să rămânem optimiști dacă se poate și să vă asigur de tot sprijinul și implicarea Camerei de Comerț și Industrie a României. Avem trecut în statului instituției noastre că nu avem culoare politică, însă pot spune cu toată convingerea că politica noastră este cea dictată de dumneavoastră, de reprezentanții mediului de business.
Dați-mi voie să transmit felicitări tuturor pentru premiile pe care le-ați obținut în cadrul acestei gale și vă asigur încă o dată de tot sprijinul nostru, al Camerei de Comerț și Industrie a României.
Vă mulțumesc!