Domnule Președinte Mihai Daraban,
Domnule Secretar de Stat,
Domnule Consilier Prezidențial,
Doamnelor și Domnilor,
Este o onoare pentru mine să fiu în această seară aici. Cred că observați și dvs. că în ultimii doi-trei ani se vorbește extrem de mult, pe foarte multe canale, despre digitalizarea Statului Român, despre modernizarea acestuia ca și cum acest lucru s-ar fi întâmplat deja de mai multe ori. Eu sunt un om realist și îmi doresc foarte mult ca toate lucrurile bune care s-au făcut în acest domeniu să le duc mai departe, iar acele proiecte care s-au blocat să le deblochez și să mergem înainte. Pentru că suntem într-un an electoral îmi doresc sa vorbesc la modul practic.
Despre digitalizare s-a vorbit foarte mult și astăzi. Mă bucur să anunț unul dintre cele mai importante proiecte pe care le are țara noastră, strategia directă legată de cloud-ul guvernamental, acel locul în care vom avea pentru prima dată unite din punct de vedere comunicațional toate bazele de date ale Statului Român. Acest proiect a intrat în linie dreaptă, iar în luna noiembrie vom vom începe achiziţiile pentru tot ceea ce înseamnă cloud-ul guvernamental al României. E o zonă aşteptată de foarte mult timp, o zonă de care au nevoie atât oamenii simplii, cât și antreprenorii și care, în sfârșit, după ce ne-am asigurat că avem resursele financiare va începe să devină o realitate. În același timp, ați sugerat digitalizare ANAF. Personal, o văd ca o prioritate zero pentru România.
Am făcut analize foarte aprofundate împreună cu Ministerul Finanțelor, ANAF, Centrul Național pentru Informații Financiare, Autoritatea Vamală, și Direcția Generală Antifraudă Fiscală, pentru a atrasa o țintă clară, și anume să creștem colectarea TVA, folosind instrumentele digitale, cu cel puțin 1% în fiecare an. Vorbesc de o țintă realistă, de niște lucruri foarte clare pe care la avem astăzi pe masă și care vor fi realizate în termen de câteva săptămâni Proiectele mari de digitalizare care reprezintă o tranziție pe termen lung urmează să fie duse la capăt, într-o primă etapă în 2026. Nu vor fi proiecte care mâine vor deveni realitate. Vreau să fim realiști. În același timp, România, datorită dumneavoastră, a oamenilor de afaceri care v-ați asumat riscuri uriașe atunci când ați intrat pe drumul antreprenoriatului și care poate nu de puține ori nu ați închis un ochi știind că a doua zi trebuie să vă plătiți angajații, furnizorii sau dările către stat, a ajuns astăzi în pragul de a fi un hub regional și una dintre cele mai importante economii digitale ale Europei Centrale și de Sud.
Datorită dumneavoastră antreprenorii de geniu pe care România îi are și datorită cărora România este astăzi un stat puternic. Poate considerați că este prea mult spus și s-ar putea să nu fiți de acord cu mine, dar vreau să vă dau câteva cifre. Din punct de vedere al economiei digitale, piața IT din România și-a crescut valoarea de 2,5 ori în ultimii cinci ani de zile. Cu păstrarea planurilor pe care le avem împreună, Guvern si mediul privat, până în 2029 ne propunem să ajungem cea mai importantă economie digitală din Europa Centrală și de Est. Pentru că, dincolo de antreprenorii geniali pe care îi avem în această seară aici și care duc România mai departe, avem și o mină de aur în mințile celor tineri care au decis să rămână în țară. Astfel, proiectul de tranziție digitală a României, care înseamnă timp mai putin de interacțiune cu Statul din partea antreprenorilor și a oamenilor simplii, este pe un făgaș normal, pentru că avem asigurate peste șase miliarde de euro din PNNR pentru următorii trei ani de zile. La fel ca dumneavoastră, împreună cu colegii mei ne-am blocat în achiziții publice foarte stufoase, ne-am blocat în acele cutume care de 30 de ani ne spun cum nu se poate la noi. Ce am făcut? Am stat împreună cu industria și printr-o Hotărâre de Guvern am scos afară 60% din tot ceea ce înseamnă birocrație din achiziţiile publice. Lumea se schimbă cu o viteză uriașă și așa cum am spus la început, îmi doresc ca România să fie în avangarda acestor schimbări. Am lansat în luna septembrie în dezbatere publică strategia referitoare la inteligența artificială și vom fi printre primele state din regiune cu o viziune coherentă legată de noile tehnologii. Împreună cu dumneavoastră și mediul academic îmi doresc să ne asigurăm și de etică, îmi doresc să ne asigurăm și de respectarea drepturilor oamenilor, dar în același timp vreau să ne asigurăm că avem context în care companiile și inovaţia să se poată dezvolta. Săptămâna trecută, România a devenit parte a rețelei europene de blockchain, o nouă tehnologie de viitor.
În același timp, discutăm despre faptul că avem primul draft, dintre foarte multe state ale Europei Centrale și de Est, pe tot ceea ce însemnă tehnologie cuantică. Vorbim despre modul în care România devine un jucător pe piața mondială. Toate aceste lucruri au legătură cu dezvoltarea mediului antreprenorial din țara noastră și vom putea să ajungem să fim puternici pe plan internațional doar stând la aceeași masă, oamenii de business si Guvern. Vă invit atât pe dumneavoastră cât și pe domnul președinte Mihai Daraban să avem un cadru cât mai articulat și practic atunci când vorbim despre legislaţia în segmentul cercetării și inovării, să vorbim foarte clar despre noile tehnologii și modul în care industria si economia poate să le absoarbă și să se folosească de ele și despre ideea de baza de a nu pierde timpul. (…).
Vă invit să fim împreună parte din această tranziție către noua lume în care, dacă nu vom ține pasul cu noile tehnologii vom rămâne din păcate într-o zonă în care nu mai suntem competitivi la nivel național. (…). Am încredere totală în mediul de afaceri respect foarte mult toate companiile, respect pe oricine aduce plus valoare în țara noastră. Vreau sa ştiţi un lucru ca vremelnic ministru, și anume că rădăcinile mele sunt aici, adânc înfipte în România și că aveți în mine un partener serios, atunci când vorbim despre tot ceea ce înseamnă dezvoltare economică, dezvoltare a capitalului românesc, aici în România, cu mințile românilor, cu banii românilor, cu resursele românilor, pentru români.
Vă mulțumesc foarte mult si felicitări tuturor companiilor premiate în această seară!