Discursul Presedintelui Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, dl. Mihai Daraban, in deschiderea Galei Topului National al Firmelor, Editia 2015

„Buna seara,

Domnule Consilier Prezidential, domnilor Ambasadori, domnilor Secretari de Stat, stimati invitati, premianti ne aflam intr-un moment deosebit. Un moment in care o sa scadem putin festivismul si o sa ne axam mai mult pe un bilant. Traim anumite momente delicate si vreau sa-mi exprim, in numele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, dar si a dumneavoastra, a mediului de afaceri, intreaga compasiune pentru familiile victimelor, pentru cei care se afla in suferinta in spitalele bucurestene, pentru ceea ce s-a intamplat in clubul Colectiv si vreau ca inaintea discursului sa pastram un moment de reculegere.

Doamnelor si domnilor, Camera de Comert este singura entitate abilitata printr-o lege organica sa faca acest gen de clasament numit, bineinteles, Topul Firmelor. Este o lucrare foarte complexa, este o lucrare care tine cont de o metodologie unica la nivel national, este o lucrare care nu neaparat reprezinta o premiere a mediului de afaceri, dar reprezinta si o carte de vizita a mediului de business din Romania. Va spun acest lucru pentru ca noi am procesat datele de la 647.149 agenti economici care au depus bilantul la organele fiscale. Bineinteles ca de la procesare au mai fost depuneri de bilanturi, intarziati, si s-a ajuns la 653.204. Vreau sa va spun ca aceasta lucrare nu este doar pentru uz intern – toate misiunile economice si diplomatice ale Romaniei in strainatate vor primi aceasta lucrare in format printat si electronic. De asemenea, toate misiunile diplomatice si economice straine aflate la Bucuresti vor primi in format printat si electronic aceasta lucrare. Nu in ultimul rand, toti partenerii de afaceri ai Romaniei sau cei care vor sa investeasca in Romania vor primi aceasta lucrare pentru ca reprezinta si un certificat de bonitate.

Vorbim despre un clasament in care am introdus primele 10 locuri pe fiecare subdomeniu de activitate. Sunt 6 domenii mari de activitate pe 183 de subdomenii. Pe primele 10 locuri avem 6.630 de societati care au o cifra totala de afaceri de 115,6 miliarde de euro si un profit din exploatare de 9,1 miliarde de euro, iar ceea ce este mai important este ca acesti 6.630 de agenti economici angajeaza 1.059. 383 de salariati. Pe primele locuri avem 941 de firme cu 52,4 miliarde de euro cifra de afaceri, pe locul 2 sunt 815 firme cu 24 de miliarde de euro, pe locul 3 sunt 743 cu 10,9 miliarde de euro cifra de afaceri.

Vreau sa va spun ca acest proces a scos la iveala si anumite probleme din economia romaneasca. Desi, in mod practic, sunt 10.000 de agenti economici in plus care au depus bilantul, fata de anul precedent, trebuie sa va spun ca s-au mutat putin ponderile. A scazut numarul de societati mari si foarte mari, au scazut si cele mijlocii, au scazut si cele mici si toata aceasta diferenta s-a dus catre microintreprinderi, unde avem 589.322 de agenti economici.

Ce vreau sa subliniez, si vreau sa salut aici prezenta multor firme cu capital strain, care au un rol deosebit in valoarea adaugata adusa Romaniei. Vreau sa va spun ca in clasamentele superioare, in ceea ce priveste cifra de afaceri, si vorbim de la 10 milioane de euro cifra de afaceri in sus, trebuie s-o spunem si sa recunoastem ca firmele cu capital strain ne iau fata, cum se spune. Cred, de asemenea, ca trebuie ca noi, agentii economici si in special agentii economici cu capital romanesc, sa ne orientam catre pietele extraeuropene pentru ca stiti bine ca 70% din comertul extern al Romaniei este catre tarile UE – de fapt, nici nu-l mai putem numi comert exterior, este comert intracomunitar – 15% catre tarile europene non UE si daca am avea un planiglob sa ne uitam si la restul planetei, 15% mi se pare extrem de putin.

Cred ca putem sa iesim cu curaj in strainatate, sa incercam sa avem si noi acest spirit de conquistadori, sa putem accesa acele liste sa zicem compatibile cu capacitatea oamenilor de afaceri din Romania de a face business.

Ma uitam in clasament si vedeam ca la peste 100 de milioane de euro cifra de afaceri vorbim de 275 de societati, din care 89 sunt romanesti si doar 46 private, cu capital integral romanesc.

Va pot omori cu statisticile, nu vreau sa continui dar cred ca este un semnal de alarma si trebuie toti sa ne mobilizam. Camera de Comert reprezinta un vector important de imagine si de lobby extern pentru ca noi pe mediul de afaceri strain din Romania il putem ajuta luptand pentru o legislatie economica previzibila. in schimb, putem ajuta foarte mult mediul de afaceri din Romania pe plan extern. As vrea sa subliniez de asemenea si, profit de faptul ca domnul Consilier Prezidential pe probleme economice, Cosmin Marinescu, se afla alaturi de noi, sa tragem un mic semnal: ca noi dorim ca Presedintele sa fie garantul predictibilitatii Romaniei – predictibilitate si in sectorul economic. Nu pot sa spun ca prevederile noii ordonante de schimbare a Codului Fiscal sunt rele. Dar ma intreb: cu usurinta cu care s-a dat la nicio luna de la schimbarea Codului Fiscal, ne punem intrebarea daca nu cumva, cu aceeasi usurinta, se pot retrage aceste facilitati. si unde mai vorbim de predictibilitate?

Nu in ultimul rand, nu am vazut, mai ales ca ne afla si intr-o perioada de manifestatii stradale, nu am vazut pe nimeni legat de vreun stalp, de vreun gard, sa ceara modificarea Codului Muncii. Nu am inteles de aceasta lege, aceasta decizie a reprezentat agenda prioritara a Senatului Romaniei. si nu o sa o inteleg. Cred ca nu era de actualitate si solicitam parlamentarilor, si ii salut pe cei care au venit astazi, ca la Camera Deputatilor acest proiect de lege sa fie respins! Nu vreau sa intram in jocul de uzura, sa umblam pe articole la un Cod al Muncii votat acum 4 ani. Vreau sa fie respinsa legea! Pur si simplu!

Cred ca aceste lucruri sunt foarte importante pentru predictibilitatea Romaniei, pentru ca noi ca promotori ai mediului de afaceri in strainatate avem nevoie de cartuse. Unul dintre cartuse este aceasta predictibilitate. Nu mai vorbesc ca ne-ar trebui mai multe cartuse: ne-ar trebui si o lege a Parteneriatului Public – Privat, o lege a Holdingului, ne-ar mai trebui mai multe cartuse. Haideti sa ne axam pe aceasta predictibilitate pe care cred ca la ora actuala numai Presedintia Romaniei o mai poate garanta.

Eu va multumesc foarte mult si va urez succes. Vreau sa aveti incredere in continuare in Camera de Comert si Industrie a Romaniei si in Camerele Judetene. Vreau sa stiti ca aveti un partener cu un brand care se regaseste in vreo 40.000 de locatii pe planeta asta si avem nevoie de solidaritatea dumneavoastra pentru ca impreuna sa putem misca ceva in Romania, sa servim materiale de interes decidentului politic.

Va multumesc din nou, va urez succes si sper ca anul viitor sa ne revedem cel putin in aceeasi formula.

Va multumesc foarte mult!”