Mesajul Presedintelui Romaniei, dl. Klaus Iohannis transmis cu ocazia Topului National al Firmelor 2015

„Domnule Presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei,

Doamnelor si domnilor ambasadori, reprezentanti ai corpului diplomatic,

Stimati intreprinzatori si manageri,

Doamnelor si domnilor,

imi face placere sa transmit felicitari in deschiderea «Topului National al Firmelor – editia 2015», un eveniment de amploare destinat recunoasterii si premierii performantei companiilor din Romania. Felicit companiile si pe reprezentantii lor – intreprinzatori si manageri, cei care sunt la originea performantelor economice, prin eficienta, talent si initiativa. Toate acestea sunt ingredientele unei guvernante corporatiste de succes, de care economia Romaniei are atat de mare nevoie.

Felicit, totodata, Camera de Comert si Industrie a Romaniei, in calitatea sa de organizator al acestui top national, cu atat mai mult cu cat, astazi, activitatea camerala trebuie sa devina un vector al performantei, un catalizator institutional pentru initiativa antreprenoriala, pentru cresterea competitivitatii mediului de afaceri.

Performantele economice trebuie, insa, sa transceanda talentul antreprenorial, sa devina deopotriva reflectarea calitatii mediului de afaceri. Aceasta este, la randul ei, produsul conjugat al reglementarilor economice, al normelor fiscale si legislative, dar si al relelor naravuri ale birocratiei si coruptiei, care explica degradarea economica. in acest sens, performantele dumneavoastra sunt obtinute, adesea, nu in virtutea, ci mai degraba in ciuda unei calitati institutionale inca scazute a mediului de afaceri.

De la dumneavoastra, de la laureatii din aceasta seara, guvernantii trebuie sa invete lectii importante, astfel incat sa remedieze durabil neajunsurile mediului de afaceri. De exemplu, desi Guvernul s-a dovedit un partener imprevizibil pentru mediul de afaceri, desi birocratia si coruptia pervertesc economia, uneori chiar in dauna vietii oamenilor, solutiile durabile nu pot nesocoti legatura naturala dintre eficienta si etica. Economia nu poate progresa sustenabil in absenta eticii, a responsabilitatii economice si, nu in ultimul rand, in absenta responsabilitatii politice.

in prezent, economia Romaniei arata semne imbucuratoare. Investitiile straine, desi departe de nivelurile de dinaintea crizei, sunt in crestere. Acest trend trebuie sustinut in continuare. Pentru a genera o crestere sustenabila, investitiile straine se cuvine sa exploateze domeniile cu potential competitiv, iar natura lor sa nu fie predominant speculativa.

Totodata, problema capitalului romanesc, a formarii si acumularii acestuia, se cuvine a face parte din miezul oricarei strategii de dezvoltare. in prezent, de exemplu, din totalul firmelor cu cifre de afaceri de peste 100 milioane de euro, doar una din cinci este companie cu capital autohton. Fireste, dezvoltarea capitalista sustenabila inseamna antreprenoriat, inseamna intreprinderi mici si mijlocii, insa avem nevoie, in egala masura, de afaceri la scara mare, de companii puternice, cu forta pentru investitii, inovatii, cercetare-dezvoltare.

in plus, performantele actuale trebuie sustinute de dezvoltarea infrastructurii, devenita astazi indispensabila. in privinta infrastructurii, starea actuala nu mai poate continua, daca dorim recuperarea decalajelor fata de tarile dezvoltate ale Uniunii Europene. Romania inca nu are un cadru solid pentru prioritizarea si realizarea investitiilor in infrastructura, fapt ce se traduce in intarzieri si costuri suplimentare cu care dumneavoastra va confruntati zilnic.

Timpul explicatiilor si al scuzelor a cam trecut. Sa nu ne mai amagim cu orice evolutii pozitive, adesea marginale sau temporare, si sa abordam, cu fermitate si profunzime, ariile in care Romania nu performeaza asa cum trebuie. in acest sens, sunt ilustrative evaluarile de tip „Doing Business Report”, potrivit carora politicile de dezvoltare se impiedica uneori, dar mai ales in cazul nostru, nu neaparat in nivelul impozitelor, ci in relatia dintre cetatean si stat, prin modul in care administratia oblojeste sau nu anumite afaceri, anumite interese speciale, de unde si coruptia, economia subterana si concurenta neloiala.

Dezvoltarea Romaniei trebuie gandita altfel decat in termeni de castig personal, prin politici care sa nu zdruncine echilibrele macroeconomice – castigate cu greu, din buzunarele cetatenilor si prin sacrificiile economice ale sectorului privat. in acest sens, este de admirat cum ati iesit din criza, mai bine pregatiti, cum incercati sa deveniti tot mai competitivi. Evident, in acest joc al competitivitatii economice, nu doar campionii au de castigat, ci si competitorii lor.

Avem aici gala premiantilor, insa premiile si performantele dumneavoastra n-ar fi fost posibile daca nu ar fi existat clientii si furnizorii dumneavoastra, concurenta in cadrul careia actionati, salariatii si capitalul de care dispuneti. Toti acesti factori sunt importanti – mai ales luati impreuna – pentru succesul economic pe care, in aceasta seara, il sarbatoriti.

in consecinta, va rog sa-mi permiteti sa reiau mesajul optimist, de incredere in potentialul economic romanesc, de speranta pentru dezvoltarea noastra viitoare, de succes al activitatii camerale din Romania si al mediului de afaceri, odata cu aceasta.

Va multumesc!”