Suntem în secolul XXI, avem nevoie de energie electrică și suntem din ce în ce mai dependenți de aceasta. Noi, producătorii de electricitate, avem obligația de a face performanță” – Bogdan Badea, Președintele Directoratului Hidroelectrica.

Mă bucură faptul că Hidroelectrica, o companie simbol a energeticii românești, ocupă astăzi, din nou, locul I în rândul firmelor din România în materie de profitabilitate, un loc pe care considerăm că îl merită pe deplin. Este rezultatul unui efort conjugat, al managementului și al angajaților. Doresc să mulțumesc tuturor pentru faptul că ne-am asumat împreună, ca echipă, acest drum către succes. După cum știți, Hidroelectrica a obținut anul trecut cele mai bune rezultate financiare din istoria companiei: 3,254 mld lei cifra de afaceri și 1,603 mld. profit net realizat în condițiile unei EBITDA de 69%. Această performanță este cu atât mai notabilă cu cât a fost obținută într-un an cu precipitații slabe cantitativ. Alături de munca efectivă a echipei Hidroelectrica, punem aceste rezultate excepționale pe seama înțelegerii foarte bune a mecanismelor pieței de energie și a implementării unui plan eficient de contractare.

Suntem deosebit de mândri de rezultate și dorim să ne menținem în zona de top-performance pe termen cât mai îndelungat. Cifrele anului 2018 arată că avem toate motivele să fim optimiști și să credem că ne putem auto-depăși în ceea ce înseamnă profitabilitate. La nivelul lunii septembrie, compania a produs deja peste 14 TWh, mai mult decât producția totală a lui 2017. Mai mult, cifra de afaceri este, la nouă luni, de cca. 689 milioane de euro, cu 31% mai mare decât în perioada similară a anului trecut.

La nivel managerial, ceea ce ne preocupă foarte serios este sustenabilitatea pe termen lung a succesului de care se bucură compania. Acordăm un interes deosebit lucrărilor de mentenanță, modernizărilor și retehnologizărilor, însă nu ne oprim doar aici. Am inclus în strategia de dezvoltare pe care am finalizat-o recent diversificarea afacerilor cu precădere în zona energiei verzi, fără a pierde însă din vedere și alte oportunități, cum ar fi, spre exemplu, realizarea unor stații de încărcare a mașinilor electrice.

Mai mult, în activitatea curentă, in măsura în care este posibil, dorim să nu mai fim nevoiți ”să învățăm din greșeli”. Avem multiple exemple de succes în Europa și nu numai, la care putem să privim și care ne-ar permite să evoluăm rapid, fără să fie nevoie să mai experimentăm. În acest sens, am făcut deja pași concreți: pe data de 23 octombrie a.c. am semnat un memorandum de cooperare cu compania austriacă Verbund GmbH. Acesta vizează transferul de informații și know-how  privind, între altele, modalitățile de dispecerizare a energiei, operarea centralelor fără personal (prin centre de control), optimizarea activității de mentenanță și reparații, precum și implementarea soluțiilor și tehnologiilor inovatoare pentru punerea în aplicare a directivelor Uniunii Europene în domeniul protecției mediului, inclusiv asigurarea conectivității longitudinale a cursurilor de apă.

Vrem ca transferul tehnologic să se realizeze cât mai rapid, și dorim să identificăm între proiectele istorice ale Hidroelectrica pe cele care pot deveni viabile și care, cu o tehnologie nouă pot să intre în zona de rentabilitate. Prețurile la energie din ultima perioadă ne permit să ne gândim serios să demarăm aceste investiții. În cea mai mare parte este vorba de un portofoliu de hidrocentrale care se află în diverse faze de execuție.

Suntem, de asemenea, foarte interesați de transpunerea directivelor europene, în special în legătură cu realizarea celebrelor deja ”scări de pești” pe care trebuie să le construim pentru obiectivele nou realizate sau aflate deja în funcțiune. Lucrurile evoluează rapid și, ca urmare a semnării Memorandumului  de cooperare dintre Hidroelectrica și Verbund, am stabilit deja liniile directive, au fost desemnate echipele de lucru din partea ambelor companii.

Vreau să vă asigur că în toate demersurile Hidroelectrica pornim de la realități, ori realitățile prezentului ne spun așa: suntem în secolul XXI, avem nevoie de energie electrică și suntem din ce în ce mai dependenți de aceasta. În acestă situație, noi – producătorii de electricitate, avem obligația de a face performanță. Acesta este motivul pentru care la Hidroelectrica alegem să facem astăzi pașii care să ne asigure viitorul: fie că e vorba de trasfer de know-how, adoptarea de noi tehnologii, optimizarea proceselor interne etc.